Logo Adapto

O hartă accesibilizată a orașului Constanța

Proiect realizat de ADAPTO - Asociația pentru Promovarea Egalității Între Tineri și finanțat de HEINEKEN pentru Comunități

Limba română       English
Logo Heineken pentru Comunități
Text de mărime normală Contrast puternic

Proiect

ADAPTO – Asociaţia pentru Promovarea Egalităţii Între Tineri, a implementat în perioada 01.07-31.12.2012 la Constanţa proiectul „O hartă accesibilizată a oraşului Constanţa”, proiect finanţat prin programul de responsabilitate socială HEINEKEN pentru Comunităţi, ediţia 2012.

Proiectul are ca rezultat principal crearea hărţii cu accesibilizările existente în instituţiile, şi zonele turistice din Constanţa, hartă disponibilă atât în format fizic cât şi pe internet, material util persoanelor cu nevoi speciale, şi nu numai, din comunitatea locală cât şi a turiştilor.

Proiectul „O hartă accesibilizată a oraşului Constanţa” continuă direcţia deschisă de proiectele anterioare ale asociaţiei, şi anume promovează conceptul de egalitate de şanse, dorind să pună la dispoziţia comunităţii un instrument util şi cât mai complet.

Dorinţa membrilor Asociaţiei ADAPTO este de a încuraja participarea activă a tuturor cetăţenilor la viaţa comunităţii, de a crea un climat favorabil şi de a oferi instrumente adecvate pentru o mai bună incluziune a persoanelor dezavantajate.

Proiectul s-a desfăşurat în oraşul Constanţa fiind finanţat de „HEINEKEN Pentru Comunităţi” şi cofinanţat din surse proprii ale Asociaţiei ADAPTO. În proiect au fost implicaţi voluntari ai asociaţiei cu şi fără dizabilităţi. Activităţile au fost coordonate de 3 lideri din care 2 persoane cu dizabilităţi. Managementul proiectului a fost asigurat de dra Raluca Oancea iar peste 20 de voluntari implicaţi au vizitat peste 250 de locaţii din oraş, şi au colectat date despre aproximativ 600 unităţi.

Proiectul a debutat cu planificarea activităţilor şi formarea echipelor de lucru, apoi s-au colectat date despre unităţile de interes, au fost stabilite colaborări cu Primăria Constanţa, Instituţia Prefectului Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, s-au trimis nenumărate faxuri, e-mailuri şi s-au dat telefoane. Oraşul a fost împărţit în zone şi s-a purces la vizitarea efectivă a locaţiilor din baza de date. Pentru a uşura munca de a pune datele colectate într-o baza de date unică, s-a implementat un sistem online de salvare a datelor. În colaborare cu compania de cartografie Visual Propaganda SRL s-a realizat maparea locaţiilor şi pregătirea materialului final.

Am luat în considerare sugestiile persoanelor cu dizabilităţi de vedere şi de auz şi am îmbunătăţit informaţiile pe care le oferă harta prin includerea de imagini şi coordonate spaţiale ale locaţiilor.

A fost organizată o conferinţă de presă, la lansarea proiectului, şi un seminar cu titlul „Accesul pentru toţi - un pas spre independenţă” pe data de 14.12.2012 la finalul proiectului.

Au fost tipărite 5000 de hărţi, inscripţionate 1000 CD-uri şi a fost lansată platforma informatică www.harta-accesibila.ro.

Asociaţia ADAPTO doreşte să mulţumească public pe această cale tuturor celor care ne-au oferit sprijinul ca acest proiect să se transforme în realitate, celor care ne-au fost alături pe întreaga perioadă a desfăşurării proiectului şi celor care au susţinut demersul nostru.

Vrem să menţionăm în primul rând sponsorul „HEINEKEN Pentru Comunităţi” care a crezut în potenţialul acestui proiect şi ne-a oferit mijlocul material care a ajutat la realizarea hărţii accesibilizate.

În mod special mulţumim, pe de o parte, voluntarilor care s-au implicat în colectarea informaţiilor de pe teren, cu precădere lui: Dan Alexandru Macovei, Cristian Pataki, Alexandra Aresmeriţoaei, Sorina Răducescu, Sebastian Alexandru Trăistaru şi, pe de altă parte, persoanelor care au fost receptive şi sensibile la eforturile asociaţiei şi a celor implicaţi, oferindu-ne ajutorul: Mihaela Cărutaşu, Andrei Şeitan, Cătălina Mihaela Ioniţă, angajaţii şi voluntarii asociaţiei Mare Nostrum.

Au fost deschise la colaborare şi au susţinut acest proiect cu informaţii, răspunzând prompt cererii noastre, următoarele instituţii: Prefectura Constanţa, Inspectoratul de poliţie al judeţului Constanţa, Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” Constanţa, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, Arhiepiscopia Tomisului, Universitatea Maritimă, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Universitatea Şaguna, Universitatea Spiru Haret, Muzeul de Artă Populară, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”, Liceul Teoretic Ovidius, Asociaţia Judeţeană Constanţa a Sportului pentru Persoane cu Handicap, etc.

Vă mulţumim tuturor!

Mai multe detalii pe www.adapto.ro

HEINEKEN şi Asociaţia „CSR Nest” doresc implementarea proiectului denumit „HEINEKEN pentru Comunităţi”, ca parte din agenda globală de sustenabilitate a Grupului HEINEKEN „Brewing a Better Future”. Această abordare a companiei HEINEKEN asupra sustenabilităţii este caracterizată printr-o viziune integrată pe termen lung, care acoperă toate ariile de activitate ale companiei HEINEKEN şi îi permite să aducă o contribuţie pozitivă asupra societăţii, mediului şi comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea.

Obiectul general al programului de responsabilitate socială „HEINEKEN pentru Comunităţi” este acela de a sprijini cele 4 comunităţi locale (Constanţa, Craiova, Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş) unde compania HEINEKEN este prezentă cu câte o fabrică, prin implicare activă şi responsabilă în comunitate. HEINEKEN susţine comunităţile locale în care îşi desfăşoară activitatea – şi care au nevoi complexe şi multiple – investind în programe relevante pentru aceste comunităţi.

Mai multe detalii pe www.heineken-pentru-comunitati.ro